Dövme Mürekkepleri Kanserojen mi? (Gündem / Yorum / Sağlık) Dövme Mürekkepleri Kanserojen mi?

 

Sağlıcakla Araştırma Grubu
29.03.2022

 

AB Komisyonu, Ocak 2022’den itibaren 4 binden fazla tehlikeli kimyasalın kullanımının yasaklanmasını kararlaştırdı.

AB Komisyonu kararları kapsamında kalıcı makyaj ve dövmecilerin mavi ve yeşil mürekkebi kullanılmasına izin verilmeyecek. Daha sonra sıranın diğer renk pigmentlerine de gelebileceğini belirtiyor.


AB Komisyonu, Avrupa vatandaşlarının dövme mürekkepleri ve kalıcı makyaj malzemelerindeki kimyasalların yarattığı sağlık risklerine karşı korunması amacıyla 2015 yılından itibaren harekete geçti.


Yeni düzenleme ile dövme salonlarında daha katı hijyen kuralları uygulanacak. Dövme salonlarında, işlemin yapıldığı alan, geri kalan bölümlerden ayrı ve hijyenik olacak.


Avrupa Kimya Ajansı’na göre, Avrupalıların en az yüzde 12’si dövme yaptırıyor. 18-35 yaş grubunda dövme yaptıranların sayısı diğer yaş gruplarından 2 kat fazla. 16 yaşından itibaren dövme yaptırmanın serbest olduğu Avrupa ülkerinde aşamalı olarak dövme yaptırma yaşı da yükseltilecek.

Dövme mürekkebi içinde ne var?


Dövme mürekkepleri gomalak, koruyucular, aromatik aminler, hidroklorür, gıda boyası, amonyak ve nikel içerir. Amerikan Dermatoloji Akademisi bu bileşenlere zaman içerisinde plastik bazlı boya maddelerinin de karıştığını bildirmiştir.


Araştırmalar, bazı mürekkeplerin yazıcı tonerlerinde veya araba boyasında kullanılan pigmentler içerdiğini göstermiştir. Araba boyalarında da kullanılan kırmızı azo pigmentine maruz kalan farelerin karaciğer kanserine yakalanma riskinin arttığı gözlemlenmiştir.


Ayrıca hiçbir dövme mürekkebinin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından düzenlenmediği ve onaylanmadığını belirtmekte fayda var.

Dövmelerin Neden Olduğu Sağlık Sorunları


Alerjik reaksiyonlar dövmeden kaynaklanan en önemli sağlık sorunlarıdır. Alerji geçmişiniz veya hassas bir cildiniz varsa alerjik reaksiyon geliştirme riskiniz daha fazladır. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında kırmızılık, şişme, döküntü veya kurdeşen, kabarma ve kaşıntı vardır. Araştırmalarda dövmede kullanılan yeşil, mavi, sarı, kırmızı pigmentlerin alerjik reaksiyonlara neden olduğu gözlemlenmiştir.


Amerika yapılan bir araştırmada dövmeli bir deriden salınan terdeki sodyumun daha konsantre olduğu görüldü. Ayrıca cildiniz terleme sırasında salınan sodyum ve elektrolitleri yeniden emer, ancak dövmeler yeniden emilimi engellemektedir.


Dövmeler cildinizin nasıl terlediğini etkileyebilir. Dövmesiz bir cilt ile karşılaştırıldığında, dövmeli bir cilt yaklaşık %50 daha az ter bırakır.
Dövme işlemi sırasında sterilize iğne kullanılması gerekir. Sterilize edilmemiş iğneler Hepatit C ve AIDS hastalıklarına neden olmaktadır. Dövme yaptırmanın artmasıyla birlikte Hepatit C ve AIDS hastalıklarında artış gözlemlenmiştir.


MRG(Manyetik Rezonans Görüntüleme) esnasında dövmenizin olduğu yerde önemli cilt reaksiyonları yaşayabilirsiniz. Ayrıca demir oksit ile yapılmış dövmeler MR esnasında sağlıklı sonuç almayı zorlaştırır.


Tüm bunlara rağmen dövme yaptırma konusunda kararlıysanız, dövme yaptırmadan önce bir dermatologda cilt kontrolü yaptırın.
Benlerinizin üzerine asla dövme yaptırmayın.


Profesyonel lisanslı bir dövme sanatçısına gidin.


Dövme sanatçılarının uygulamayı hijyen şartlarına uyarak yapmalarını sağlayın.

Dövmeler için özel olarak üretilmiş mürekkepleri talep edin.
Dövme işlemi sonrasında cilt sorunlarınız ortaya çıkarsa derhal doktorunuzdan tıbbi yardım alın.

Koronavirüs HaberleriSağlık


OTOFAJİ İLE YENİDEN BAŞLAYIN

OTOFAJİ İLE YENİDEN BAŞLAYIN

Büyüyememek

Büyüyememek

Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.

Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright 2021 © bilgi@saglicaklagel.com

Gizlilik | Kullanım Koşulları


Sağlık Sitesi