Duygusal Sağlık

Duysal Sağlık kişinin kendi duygularını tanıma, anlama, anlamlandırma ve hayat akışı içerisinde karşılıklarını bulma, kullanma ve yönetme iradesidir. Duygusal sağlık kişiler arası iletişimin önemli bir bileşenidir. Duygusal taşkınlıklara, kontrol edilemez coşkuya veya sebepsiz içe kapanmalara yol açmadan başkalarının duygularını davranışlarını anlama, paylaşma ve karşılıklı etkileşim içinde sürdürebilme yeteneğidir.

Duygusal sağlığın 5 bileşeni vardır: 

Özfarkındalık; Kendi duygularının ve iç güdülerinin farkında olmaktır.  Duygusal sağlığı yerinde olan kişiler yüksek bir özfarkındalık gösterirler. Duygularının kendini ve başkalarını nasıl etkilediğini bilirler.

Özdenetim; Duygusal sağlığı yerinde olan insanlar kendi kendini denetleme yeteneğine sahiptir. Dürtüsel karar vermezler. Düşüncelerini söz ve davranışlarının sonuçlarını göz önüne alırlar. 

Motivasyon; Duygusal sağlığı yerinde olan kişiler üretken ve azimli kişilerdir. Bütüncül düşünürler. Davranışlarını bir amaca yönelik olarak gerçekleştirirler.

Empati; İyi bir dinleyicidirler. Başkalarının ihtiyaçlarını ve isteklerini anlama eğilimindedirler. Duygusal zekası yüksek kişiler genellikle sadık ve şefkatli bir arkadaş olarak görülürler.

Sosyal Beceri; İş birliği ve takım çalışmalarında başarılı sonuçlar alırlar. Güçlü iletişim becerileri ve ilişkileri yönetme sayesinde iyi bir liderlik özelliği taşırlar.

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright 2021 © bilgi@saglicaklagel.com

Gizlilik | Kullanım Koşulları


Sağlık Sitesi