• Ana Sayfa • Gündem / Yorum Covid 19 • Kütüphane • Videolar • Hakkında • İletişim
Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.
Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.

Coronavirüs-yoğunluk-immünofloresan Enfeksiyondan üç ay sonra insanların bağırsaklarını kaplayan hücrelerde SARS-CoV-2 (yeşil) izleri.
Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.

Michel C. Nussenzweig
Howard Hughes Tıp Enstitüsü
18 Ocak 2021

SARS-CoV-2`ye karşı savaşan insan sayısı her zamankinden daha da yükselirken, kritik bir sorunun önemi de arttı: Yeni koronavirüse karşı bağışıklıkları ne kadar sürecek? Yeni çalışmalar, COVID-19`dan iyileşenlerin virüse karşı en az altı ay ve muhtemelen çok daha uzun süre korunduğunu öne süren cesaret verici bulgular ortaya koyuyor.

Nature`da yayınlanan bulgular, bağışıklık sisteminin virüsü "hatırladığına" ve enfeksiyon azaldıktan sonra bile antikorların kalitesini önemli ölçüde iyileştirmeye devam ettiğine dair şimdiye kadarki en güçlü kanıtı sağlıyor. Enfeksiyondan aylar sonra üretilen antikorlar, Güney Afrika varyantı gibi mutasyona uğramış versiyonlarının yanı sıra SARS-CoV-2`yi bloke etme yeteneğinin arttığını gösterdi.

Araştırmacılar, bu gelişmiş antikorların, görünüşe göre bağırsak dokusunda gizlenen virüsün kalıntılarına sürekli maruz kalma nedeniyle gelişmeye devam eden bağışıklık hücreleri tarafından üretildiğini buldu.

Bu bulgulara dayanarak, araştırmacılar, iyileşen hasta virüsle bir sonraki karşılaştığında, yanıtın hem daha hızlı hem de daha etkili olacağından ve yeniden enfeksiyonu önleyeceğinden emin görünüyorlar.

"Bu gerçekten heyecan verici bir haber. Zanvil A. Cohn ve Ralph, Michel C. Nussenzweig , "Burada gördüğümüz bağışıklık tepkisi türü, vücudun virüse yeniden maruz kalmasına kaşı hızlı ve etkili bir tepki vermesini sağlayarak oldukça uzun bir süre için potansiyel olarak koruma sağlayabilir" diyor . M. Steinman Profesör ve ekibi New York`taki pandeminin ilk günlerinden beri Covid-19 hastalarında antikor yanıtını izleyen ve karakterize eden Moleküler İmmünoloji Laboratuvarı başkanı.

 

Uzun ömürlü hafıza

Vücudun enfeksiyona tepki olarak oluşturduğu antikorlar, kan plazmasında birkaç hafta veya ay boyunca kalır, ancak seviyeleri zamanla önemli ölçüde düşer. Bağışıklık sisteminin patojenlerle başa çıkmanın daha etkili bir yolu vardır: her zaman antikor üretmek yerine, patojeni tanıyan bellek B hücreleri oluşturur ve ikinci kez karşılaştıklarında hızla yeni bir antikor turunu serbest bırakabilir.

Ancak bu hafızanın ne kadar iyi çalıştığı patojene bağlıdır. Nussenzweig ve meslektaşları, SARS-CoV-2 vakasını anlamak için 87 kişinin antikor tepkilerini iki zaman noktasında incelediler: enfeksiyondan bir ay sonra ve altı ay sonra. Beklendiği gibi, antikorların altı aylık noktaya kadar hala tespit edilebilir olmasına rağmen, sayılarının önemli ölçüde azaldığını buldular. Laboratuvar deneyleri, katılımcıların plazma örneklerinin virüsü nötralize etme yeteneğinin beş kat azaldığını gösterdi.

Buna karşılık, hastaların bellek B hücrelerinin, özellikle de SARS-CoV-2`ye karşı antikor üretenlerin sayısı azalmadı ve hatta bazı durumlarda biraz arttı. Nussenzweig`in laboratuvarında bir doktor ve immünolog olan Christian Gaebler, “Virüsün Aşil topuğuna (reseptör bağlama alanı olarak bilinen) saldıran antikorlar üreten bellek B hücrelerinin toplam sayısı aynı kaldı” diyor. "Bu iyi bir haber çünkü virüsle tekrar karşılaşırsanız ihtiyacınız olanlar bunlar."

 

Viral kaçak yolcular

Hafıza B hücrelerine daha yakından bakıldığında şaşırtıcı bir şey ortaya çıktı: bu hücreler enfeksiyon çözüldükten sonra bile sayısız mutasyondan geçmişti ve sonuç olarak ürettikleri antikorlar orijinallerinden çok daha etkiliydi. Sonraki laboratuvar deneyleri, bu yeni antikor setinin virüse daha iyi tutunabildiğini ve mutasyona uğramış versiyonlarını bile tanıyabildiğini gösterdi.

Nussenzweig, "Bu süre zarfında bellek B hücrelerinin gelişmeye devam ettiğini görmek bizi şaşırttı" diyor. “Bu genellikle virüsün vücutta kaldığı HIV veya herpes gibi kronik enfeksiyonlarda olur. Ancak enfeksiyon çözüldükten sonra vücudu terk ettiği düşünülen SARS-CoV-2 ile bunu görmeyi beklemiyorduk.”

SARS-CoV-2, akciğerlerdeki, üst boğazdaki ve ince bağırsaktaki belirli hücrelerde çoğalır ve bu dokularda saklanan artık viral partiküller, hafıza hücrelerinin evrimini yönlendiriyor olabilir. Bu hipotezi incelemek için araştırmacılar, eski bir bilim adamı ve şu anda Mount Sinai Hastanesi`nde bir doktor olan ve ortalama üç ay önce COVID-19`dan iyileşen insanlardan alınan bağırsak dokusu biyopsilerini inceleyen Saurabh Mehandru ile bir araya geldi. .

İncelenen 14 kişiden yedisinde testler, bağırsakları kaplayan hücrelerde SARS-CoV-2`nin genetik materyalinin ve proteinlerinin varlığını gösterdi. Araştırmacılar, bu viral kalıntıların hala bulaşıcı olup olmadığını veya sadece ölü virüslerin kalıntıları olup olmadığını bilmiyorlar.

Ekip, viral kaçakların hem hastalığın ilerlemesinde hem de bağışıklıkta nasıl bir rol oynayabileceğini daha iyi anlamak için daha fazla insan üzerinde araştırma yapmayı planlıyor.

Eklenme Tarihi: 09.10.2021 (Gündem / Yorum / Koronavirüs Haberleri)
Diş dolguları sağlığınız için endişe mi?

Diş dolguları sağlığınız için endişe mi?

Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.

Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.

Grip Belirtilerini Covid-19`dan Nasıl Ayırt Edebiliriz?

Grip Belirtilerini Covid-19`dan Nasıl Ayırt Edebiliriz?


Ana Sayfa Covid-19 M. İlker ÜNAL Yazıları Gizlilik Kullanım Koşulları Hakkında İletişim
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright 2020 © Kurumsal E-Posta Adresimiz: bilgi@saglicaklagel.com
Bağışıklık Sistemi, COVID-19`dan İyileştikten Sonra Kalıcı Bir Savunma Oluşturur.


Sağlık Sitesi